Tomas Andersson Wij - Mörkrets hastighet
View
Tomas Andersson Wij - Santa Monica
View
Tomas Andersson Wij - Romantiken EP
View
Tomas Andersson Wij - Sturm und drang (single)
View
Tomas Andersson Wij - Romantiken
View
Tomas Andersson Wij - Jag är på väg till dig
View
Tomas Andersson Wij - Sturm und drang
View
Tomas Andersson Wij - Sturm und drang
View
Tomas Andersson Wij. Ensam på scen. Vårturné.
Read
Tomas Andersson Wij gör skiva, bok och turné.
Read
Tomas Andersson Wij släpper nytt album
Read

Tomas Andersson Wij

Tomas Andersson Wijs karriär är unik. Hans album har aldrig legat etta på Topplistan och han har aldrig haft en stor radiohit. Hans tempo har varitannorlunda – men för varje gång han packat upp sin akustiska gitarr har detkommit några fler och lyssnat. Och för varje ny skiva har hans säregna ton trängt lite djupare in i svenskarna. 14 år efter debuten är han en av landets stora artister, tillika en eftertraktad låtskrivare och översättare åt andra.
Den 25 januari släpper Tomas Andersson Wij sitt sjunde album, Romantiken. Det är en analog och varm skiva, både sammanhållen och varierad, med tydliga poplåtar vid sidan av längre, berättande ballader. Skivan är producerad av Andreas Mattsson, som också har skrivit sju av tio melodier tillsammans med TAW.
Redan när Tomas släppte sin första singel, Varelser i vattnet 1997, fick han Andreas Mattssons uppmärksamhet. Andreas, som då ledde bandet Popsicle, berömde debutanten, och den före detta rockjournalisten, för vad han tyckte lät som Blue Nile på svenska. Det här ledde till att de skrev en låt ihop till TAW:s tredje skiva, Vi är värda så mycket mer. På den skivan finns också Andersson Wijs första Andreas Mattsson-tolkning, låten Längst in i juli (That Was Summer). Åtta år senare kom nästa cover, Sommar på speed (Summer of Speed). Men det skulle dröja till 2011 innan de inledde ett större samarbete. Efter turnéavslutningen på Rival i Stockholm förra året satt Tomas och Andreas kvar bland öl och plockmat när de andra gått. Tomas berättade att han kände sig
allmänt slutkörd och less på sig själv och frågade om de inte kunde ta en vecka och skriva låtar ihop.
- Jag tänkte att vi kanske skulle jobba kvällsskift och dricka dyra viner, minns Tomas, men Andreas ville köra kontorstid. Han är den mest oromantiska låtskrivare jag träffat, sina romantiska melodier till trots. Hans tes är att om en låt känns grym en tisdag vid lunch, ja då är den förmodligen grym även lördag kväll.
- Det finns en gammal högtidlig idé om den ensamme singer/songwritern. Men alla låtskrivare hamnar i perioder när de behöver en ny katalysator. Andreas blev den här skivans katalysator. Ofta satt han bara bredvid och gjorde tumme upp eller tumme ner när jag spånade. Vi skrev en eller två nya melodier varje dag under de där veckorna. En underbar känsla som fick mig att börja skriva texter igen, eftersom jag ville se låtarna klara. När 15 låtar fanns bokades teknikern Pelle Gunnerfeldt och hans studio i Gröndal. Där, på The Hives fina API-mixerbord med rullbandspelare, spelades Romantiken in, tillsammans med medlemmar från bandet Tape. Alla låtar sattes live i studion, även Tomas sång. En rad prominenta gäster hälsade på under inspelningsdagarna: Ane Brun (som gör en duett av titelspåret), Mauro Scocco, Ulf Stureson, Niclas Frisk och medlemmar från Deportees för att nämna några. Filmregissören Jonas Selberg Augustsén följde alltsammans med sin kamera. Klipp släpps löpande på You Tube och ska till slut mynna ut i en dokumentär.

 

On Tour

Contact Headstomp for more info.

Back