Fatboy - Love Creole
View
Fatboy - Walk Your Way
View
Fatboy - Walk away
View
Fatboy to release new album ”Love Creole”
Read
Fatboy on tour in Europe!
Read

Fatboy

FATBOY
LOVE CREOLE - 26 SEPTEMBER 2012

Fatboy har dragit på sig jobbhandskarna och gått ner i gruvan för att bryta ytterligare ett gäng melodier att älska. Den här gången bestämde sig Thomas Pareigis, Hannu Kiviaho, Jan Lissnils, Alf Östlund, Joakim Lindahl och Marcus Källström för att gå lite längre, lite djupare. Tillsammans svettades de floder för att finna de allra finaste av rockdiamanter. Och arbetet gav resultat. Med sig upp har sextetten den sortens fantastiska låtar som gör att till och med legendariska filmregissörer som Tim Burton och Quentin Tarantino visat intresse för att använda bandets musik i sina kommande filmer.

Det säregna grundfundament av rockabilly, country och rock med hög luftfuktighet som gjort Fatboy så populära är intakt, men med Simon Nordberg (Håkan Hellström, Amanda Jenssen, Kent) i producentstolen har man vidgat sina vyer ytterligare.  Att genrebestämma bandet är närmast omöjligt.
– Man skulle istället kunna se skivan som ett Kiviks marknad där varje låt är som sitt eget tält. Här finns spådamerna, stripporna, knivkastaren, raggarna… Låtarna lever i sin egna lilla värld, filosoferar han och tillägger att bandet aldrig varit så kreativt som nu.
– Vi skrev säkert 25 låtar som aldrig hamnade på skivan, vilket inte hänt förr. Det var bra låtar men plattan färdades åt ett annat håll och de passade inte in.

 Om grovarbetet sker hemma i gruvan så föds idéerna ofta på annan plats. Till exempel i Berlin.  Det var här den sista spelningen på förra släppet, ”Overdrive”(2010), ägde rum och när konserten var avslutad stannade Thomas och gitarristen Hannu kvar i den tyska huvudstaden för att skriva låtar. Själva inspelningen delades upp i två perioder.  
– Vi har aldrig tidigare gjort på det viset, men det var Simons plan, att spela in 6-7 låtar och sedan ta en paus innan vi gick in i studion igen. Det var ett annorlunda sätt att jobba och gjorde att vi kunde skräddarsy materialet efter skivans behov. Många av låtarna på plattan kom till under den pausen som uppstod, minns Hannu Kiviaho.

Om gruppen, som närmast har Gudfader-status i Finland där de uppskattas av både psychobilly-kids, hårdrockare och countrytanter, i replokalen tog tid på sig att krama det bästa ur varje låt så gick själva inspelningen snabbare.
– Med ett bra band behöver man inte älta låtarna. Vi är trygga på det sättet, alla förstår varandra och det går fort när det väl händer. Vi tog max fyra tagningar per låt under inspelningen, konstaterar Hannu Kiviaho.

Bland gästerna på skivan märks en manskör med fyra män från Orphei Drängar, sångerskan Kim Richey, pianisten Per-Erik Jonsson samt trumpetaren David Tallroth. Omslaget skapade bandet själva med viss hjälp av Hannus kontakter i filmvärlden. Bakom kameran stod, som alltid, bandets hovfotograf Johan Bergmark.
– Det är jobbigt att spela in en skiva. Man måste anstränga sig, inte minst för att överraska sig själva. Vi var verkligen tvungna att dra på oss jobbhandskarna, förklarar sångaren Thomas Pareigis som även har en egen teori om varför ”Love Creole” är gruppens starkaste släpp hittills.
– I slutändan är det låtarna man lever med och både melodier och texter har blivit starkare. Sedan har även Simon lyft bandet. Alla de bitarna tillsammans gör den till vår bästa skiva.

 

 

On Tour

Contact Live Nation for more info.

Back