James Iha - Look to the sky
View
James Iha - To who knows where
View
James Iha släpps idag
Read

James Iha

JAMES IHA
Look To The Sky

Han är antagligen mest känd som gitarrist och låtskrivare i Smashing Pumpkins, bandet han grundade tillsammans med Billy Corgan och som hade enorma framgångar med skivor som ”Siamese Dream”. Men James Iha har knappast legat på latsidan sedan gruppen splittrades 2000. Han har startat indie-etiketten Scratchie Records, turnerat med A Perfect Circle och hörts på inspelningar med Whiskeytown, The Sounds, Isobel Campbell och Fountains of Wayne, där vännen Adam Schlesingers ingår. Som om inte det räckte driver Iha även inspelningsstudion Stratosphere Sound i New York tillsammans med nämnda Schlesinger, han har skrivit musiken till tre filmer och producerat och/eller mixat låtar med artister som Michael Stipe, Cat Power, The Yeah Yeah Yeahs och Ladytron. 2009 bildade han, tillsammans med Bun E Carlos (Cheap Trick) och Taylor Hanson (Hanson), powerpop-gruppen Tinted Windows vars hyllade albumdebut innehöll flera låtar skrivna av Iha.

Nya solosläppet, “Look To The Sky”, innehåller ett brett spektrum av låtar som verkligen visar vilken talangfull musiker, låtskrivare, textförfattare, arrangör och producent denne mångsysslare är. 
– När jag började skriva kände jag att många av låtarna påminde om mitt förra soloalbum (“Let It Come Down”, 1998) men jag ville verkligen att nya skivan skulle vara annorlunda och bättre reflektera min musiksmak. Jag ville att den skulle vara mer elektrisk, säger han själv.

“Look To The Sky” bjuder både på filmisk rock (atmosfäriska förstasingeln “To Who Knows” och “Gemini”), drömsk, melodisk pop (“Speed Of Love”, “New Year’s Day” och den soligt psykedeliska “Summer Days”) och kompletteras med en snygg 12-strängad gitarr i retrodoftande “Till Next Thuesday”. Här finns även mer intima, akustiska stunder (vaggvisan “Make Believe” som framförs på ukulele, “Dream Tonight” och bonusspåret “Fourth of July”) som för tankarna till “Let It Come Down”.

Sedan har vi “Appetite”, en mörk låt med stark kabarét-känsla som gästas både av Mike Garson, känd bland annat för sin insats på David Bowies klassiker “Alladin Sane”, och gitarristen Tom Verlaine från inflytelserika Television. Iha berättar att en av studioteknikerna arbetar med Verlaine. 
– Jag skickade ett mail där jag förklarade att jag är ett stort fan och undrade om han inte ville komma förbi och spela på ett par låtar. Så han kom till studion med sin gitarr och stärkare och öste ur sig fantastiska Tom Verlaine-gitarrer, sådär som bara han kan.

Skivan skrevs och spelades in i Stratosphere Sound under hela fem års tid (vilket gav utrymme för mycket experimenterande) och Iha kallar albumet för ett projekt som till hundra procent handlat om passion.
– Jag hade en vision om att det skulle vara kulmen på saker jag gjort, att den skulle kännas som en resa genom olika stilar som hålls samman av min röst och produktionen, säger Iha som spelade både gitarr, bas, piano, synt, ukulele och klockspel på skivan. 
– Det handlar om friheten att uttrycka sig. Förr skrev jag låtarna på akustisk gitarr och kände att de var tvungna att vara 100 procent klara innan jag spelade in dem. Jag hade hela produktionen detaljplanerad I mitt huvud. Men under de sista åren har jag släppt på alla regler för hur man ska skriva, spela in och sjunga. Istället har jag bara följt den väg som låten valt att ta. 

Iha tackar sin vän och medproducent Nathan Larson (Shudder To Think) för att han hjälpte honom att slutföra albumet.
– Han är en väldigt positiv människa och hjälpte mig att fokusera. Han kunde säga att “de här låtarna är bra, men de här andra sångerna kanske du borde fundera lite på”. Han var mer än bara min medproducent, säger Iha.  
Nathan Larson, filmkompositör som skrivit musiken till filmer som “Boys Don’t Cry” och “Velvet Goldmine”, spelar även gitarr, bas och synt på albumet.
– Han arrangerade stråkar och blås och var killen med fågelperspektivet under inspelningen. “Make Believe” var till exempel mer indie tills Nathan adderade stråkar och gav låten en mer filmisk karaktär.

Iha har andra musikaliska vänner som också bidrar med viktiga insatser på skivan. Bland gästerna märks Karen O och Nick Zinner från Yeah Yeah Yeahs, Sara Quin från Tegan and Sara, Nina Persson (The Cardigans), Adam Schlesinger och nämnda Tom Verlaine.
– Alla gästerna är vänner, eller vänners vänner, och alla kom in I processen väldigt naturligt. Jag sa bara “gör precis vad du vill”. Oftast hjälpte deras medverkan mig att se låten I ett nytt ljus, säger Iha.

Textmässigt handlar skivan om allt från sommarminnen från barndomen (“Summer days”) till skönhetens flyktiga natur (“To Who Knows Where”, till vilken Iha och regissören Adam Neustadter gjort en video I gammaldags sci-fi-stil, inspirerad av David Bowies “The Man Who Fell To Earth”).
– Jag vet inte om skivans texter har ett övergripande tema men titeln inspirerades av de elementära saker som nämns I texterna, som himlen och stjärnorna, förklarar Iha.
– Det kanske låter knäppt men jag gillar idén med den där känslan du har när du är ung, ligger I gräset och tittar upp mot himlen och får en känsla av hur stor världen är. Det är ett väldigt filmiskt ögonblick som fångar albumets känsla. Dessutom låter titeln som en fras du skulle kunna höra I en B-film från 1950-talet. Som en uppmaning: “The aliens are coming. Look to the sky.” För mig betyder titeln “Se dig omkring. Vi befinner oss I den här fantastiska världen och överallt sker en massa underbara saker.”

 

 

Back