Petra Marklund - Som du bäddar
View
Petra Markund - Det som händer i Göteborg (Stannar i Göteborg)
View
Petra Marklund - Sanningen
View
Petra Marklund - Inferno
View
Petra Marklund - Händerna mot himlen
View
Petra Marklund - Händerna mot himlen
View
Petra Marklund nominerad till Årets Artist vid P3 Guld
Read
Petra Marklund släpper nytt album
Read

Petra Marklund

Foto: Anna Ledin Wirén
Mer information här.

"Inferno" släpps 17 oktober.

Under namnet September har hon erövrat världens hitlistor under ett helt
decennium. Nu ger Petra Marklund för första gången ut en skiva på svenska under eget namn. Vid sin sida har hon Daniel Ledinsky (Cee Lo Green, Rumer), Saska Becker (Ken, Petter) och Jocke Berg (Kent). Uttrycket på ”Inferno” är mer personligt än tidigare.
– Jag älskar September men har hela tiden haft en känsla av att jag en dag vill göra någonting
mer, säger hon själv.

”Så håll om mig, håll om mig hårt
Jag behöver någon i kväll
Vi lever på lånad tid, vi har bara nu
Alla bilderna suddas ut till slut.”
(”Förlorad värld”)

Det finns en ständigt närvarande melankoli och en nyfunnen eftertänksamhet på ”Inferno" som vi inte tidigare förknippat med denna internationella stjärna. När en av våra största musikexporter väljer att sjunga på svenska framträder någonting annat.
– Det mer melankoliska känns på ett annat sätt än gladare låtar, konstaterar hon och
tillägger att ”ibland kan man ha ett behov av att skriva för att heala sig själv.”
- Det har varit en utvecklande period att få skapa den här skivan. Mycket känslor, sena nätter men också väldigt kul att bara leka loss. Vi hade inte så många regler för hur vi skulle skriva och det känns som att man kan höra att vi alla varit inblandade i skivan.  Det är något speciellt när man gör en hel skiva med samma gäng.

"jag har en dejt med döden
han bjuder på lunch på Riche
han har fickorna fulla av löften
allt till rabatterat pris"
("Kom tillbaks")

Trots de stora listframgångarna, inte minst i USA, var Petra Marklund länge ett tämligen okänt namn för de allra flesta här hemma i Sverige. Men det var innan hennes medverkan i tv-succén ”Så mycket bättre” hösten 2010. Över en natt förändrades allt och plötsligt var den blonda sångerskan med den stora rösten inte bara en angelägenhet för dansgolvet. Det är lätt att dra slutsatsen att det var den enorma respons hon fick på programmet som födde idén om en skiva på svenska. Men de första låtarna hade spelats in redan innan tv-produktionen drog igång.
– Innan ”Så mycket bättre” var jag i studion med Daniel och det var då de första låtarna kom till. Man vet ju aldrig men jag tror att skivan hade gjorts ändå. När jag sedan också fick sjunga på svenska i programmet gav det mig en extra kick när jag påmindes om hur bra det känns att få sjunga på mitt eget språk.

Vänskapen till Daniel blev avgörande för att skivan skulle kunna ta form. En trygg miljö var en nödvändig grundförutsättning för att våga ta steget in i en ny värld.
– Det är viktigt att känna den tryggheten. När man inte skriver allting själv är det så lätt
annars att det drar iväg, att det blir någon annans vision i slutändan. Det har varit skönt att jobba med någon som känner mig och vet vad jag vill göra.

Från flera håll fick hon höra att hon borde jobba med Jocke Berg och strax efter att de introducerats för varandra spelade han upp låten ”Sanningen”.
– Jag visste redan innan hur grym han är, men var ändå osäker på om jag skulle känna igen mig i låten. Men när jag hörde den var det som om han verkligen kände mig. Det var så häftigt att bli tagen av någonting på det sättet och jag älskade den direkt. Han har verkligen gåvan när det gäller att skriva.

September finns fortfarande kvar men discodivan får acceptera att befinna sig i andrarummet under en tid. Nu är det Petra Marklund som gäller. I dagarna börjar hon repa med sitt nya band och vad gäller material på svenska finns det redan låtar till ytterligare ett helt album.
– Tidigare hade jag höga mål och drömmar om gigantiska shower men nu har jag nått en punkt där det inte längre är viktigast för mig. Jag känner verkligen att jag landat med den här skivan.

”Händerna upp i luften
Pannan mot baren
Nu spränger vi taket
Hamnar i himlen, där änglarna gråter
Staden är vaken och allt är förlåtet älskling”
(”Händerna mot himlen”)

 

On Tour

Contact Blixten & Co for more info.

Back