Timo Räisänen - Endeavor
View
Timo Räisänen - Second Cut
View
Timo Räisänen - Hollow heart
View
Timo Räisänen - Outcast
View
Timo Räisänen - The Anatomy of Timo Räisänen
View
Timo Räisänen - Numbers
View
Timo Räisänen - Spill your beans
View
Timo Räisänen - Sixteen
View
Timo Räisänen - My Valentine
View
Timo Räisänen - Love will turn you around
View
Timo Räisänen - Sweet Marie
View
Timo Räisänen - About you now
View
Timo Räisänen - ...AND THEN THERE WAS TIMO
View
Timo Räisänen - Let's kill ourselves a son
View
Timo Räisänen - I'm indian
View
Timo Räisänen - Fear no darkness, promised child
View
Timo Räisänen - Pussycat
View
Timo Räisänen - Lovers are Lonely
View
Timo Räisänen - Don't let the devil ruin it all
View
Timo Räisänen - Lovers are Lonely
View
Timo Räisänen - Second cut
View
Timo Räisänen - Hollow heart
View
Timo Räisänen "Numbers"
View
Timo Räisänen - Sixteen
View
Timo Räisänen - My Valentine
View
Timo Räisänen - Sweet Marie
View
Timo Räisänen - Let's kill ourselves a son
View
Timo Räisänen - Sweet Marie
View
Timo to Germany
Read
Timo to Germany!
Read

Timo Räisänen

Timo Räisänen - Endeavor - 19 september 2012

Två och ett halvt år.
Så lång tid har gått sedan Timos förra släpp, ”The anatomy of Timo Räisänen”. För de flesta artister är det inte särskilt lång tid, men för Timo motsvarar det antagligen en hel evighet. ”Det är en otroligt lång paus för mig”, säger han med eftertryck och det låter som om han håller han på att gå sönder av längtan efter att få bege sig ut på vägarna och spela de nya låtarna.
– Detta är det längsta uppehåll jag haft under de 12 år jag har gjort det här. Men det har samtidigt varit bra, jag har verkligen kunnat ta det lugnt och låtarna har fått mogna på ett annat sätt, säger han.

Inför förra skivan låste han in sig i en stuga när det var dags att hitta låtarna. Den här gången skrevs samtliga titlar antingen tillsammans med nye basisten Mattias Tell eller gitarristen Niels Nankler. De träffades hemma hos Timo tidiga morgnar några gånger i veckan under ett års tid och aldrig tidigare har förarbetet varit lika omfattande.
– Det blir så mycket bättre när bandet verkligen kan låtarna och har dem i sig, konstaterar frontmannen som faktiskt skrev en hel skiva på svenska innan han återvände till det engelska språket.
– Jag hatar egentligen när man jobbar hårt för någonting som inte blir av, men det här gav verkligen nya lärdomar. Det har påverkat mig väldigt mycket. Texterna och rytmen i orden blev annorlunda. Sedan kändes det som att komma hem, till det jag behärskar, när jag återvände till engelskan.

Inspelningen av ”Endeavor” inleddes i april tillsammans med producenten Pelle Gunnerfeldt (The Hives, Fireside) i dennes studio studio i Gröndal utanför Stockholm. De kände inte varandra sedan tidigare men redan vid första mötet var det uppenbart att de delade samma vision. Pelle sa sådant som Timo själv inte lyckats sätta ord på och duon gav sig snart i kast med att skapa en intressant och samtidigt lättlyssnad skiva.
– Mina lyssnare har ett väldigt åldersspann och jag vill gärna behålla de åttioplussare jag har i publiken…
– Jag skickade demos till Pelle och han skrev ned sina tankar. Allt han skrev var som honung i mina ögon. Vi förstod verkligen varandra och det är första gången jag helt lämnat över producerandet på någon annan. Det var grymt skönt att våga släppa det och kunna koncentrera mig på mitt instrument och min sång.

”Endeavor” har inte mycket gemensamt med ”The anatomy of Timo Räisänen”. Här finns inget spår av den lätt tillbakalutade gubbighet som präglade föregångaren. Istället är det, hela vägen från inledande ”Crawl on bitter” till avslutande ”Buckets of hate”, en varierande historia som snarare påminner om Timos tidigare alster. Det är en skiva som fungerar i de flesta sammanhang, som aldrig blir stillastående eller tråkig – inte minst tack vare den återfunna nerv som präglade en stor del av låtskrivandet på de tre första skivorna. Titeln, ”Endeavor”, är talande.
– Det handlar om att gå ”all in”. Det är ett väldigt positivt ord, att anstränga sig av glädje för att nå mål. När jag skrivit låten kändes det självklart att skivan skulle heta ”Endeavor”, säger Timo Räisänen som gärna tillbringar det kommande året på vägarna.
–    Vi gör en höstturné med start i mitten av oktober och sedan hoppas jag att det blir en ännu fetare vårturné som följs av en sommarturné. Jag är sjukt sugen.

 

More info here!

On Tour

Contact Live Nation for more info.

Back