Photo by: Elinor Wermeling
Hello Saferide profile picture

Hello Saferide

About

FAQ

Vad har du lökat runt med på sistone egentligen? Det var ju fyra år sedan din senaste skiva, Facit (med Säkert!) 

Jag har bott i Umeå, pluggat och skrivit en massa. Jag har aldrig slutat skriva, men det var inte förrän ett år sedan ungefär som jag kände att jag faktiskt hade nåt att säga. Eller kanske snarare: nåt att fråga. 

Vad är det för fråga? 

I stort sett denna: Hur hänger allt ihop?

Var mer specifik. 

Jag har tänkt mycket på: vilken roll man har i naturen. I sin släkt. Som människa. Det är ovanligt få kärlekslåtar alltså. 

Hur spelades skivan in då?

Den spelades in i Stockholm med Christian Gabel. Christian och jag träffades första gången för tio år sedan, när jag började spela in min allra första skiva Introducing…Hello Saferide i hans studio. Han spelar trummor på den skivan. Sedan började jag höra all bra musik han gjort, särskilt en instrumentalskiva som heter 1900 som jag älskar. 

Skivan låter inte alls som dina tidigare. Diskutera. 

Nä, ljudbilden är lite särskild. Christian och jag har beefat lite om den, jag ville gärna att det skulle låta som när man spelar in idéer i Röstmemo på telefonen och han har turligt nog varit lite mer inne på känslor och dynamik i ljuden. Det här är kompromissen. 

Låtmässigt är jag lite påverkad av att jag har börjat lyssna på andra musikgenres än tidigare. Missförstå mig rätt, det här är fortfarande en popskiva. Men tidigare har jag varit så medveten om att jag har så textiga låtar att jag har velat kontrastera dom med mycket instrumentala partier för att det inte ska väga över.  På senaste tiden har jag själv lyssnat mest på på hip hop och r n’b och fått ett  självförtroende i att texten och rytmen faktiskt kan få vara låten. 

Skivan låter exakt som dina tidigare. Diskutera. 

Vad kan man säga, jag är ju ändå densamma. I Was Jesus, förstasingeln på skivan, tycker jag är den låt som mest påminner om mina tidigare Hello Saferide-låtar. Den har en tydlig riktning och lite handklapp. 

Varför är den inte på svenska? Jag gillar det bättre. 

Jag är fullt medveten om att ni är ett gäng som föredrar detta JA men jag förbehåller mig artistisk rätt att välja språk efter dagsform. 

Vilka spelar på skivan? 

Det är mest Christian och jag, han spelar klaviatur och trummor och jag gitarr och lite bas. För svängigare bas har vi fått hjälp av Jens Lagergren, för gitarrmoln av Pelle Ossler. Cecilia Linné spelar cello och Malin-My Wall fiol. Andrea Kellerman och Maia Hirasawa sjunger också. 

Visst skulle du släppa en bok också, med alla dina låttexter. 

Mm, den släpps också 3 september på Teg Publishing. 

The Fox, The Hunter and Hello Saferide släpps 3 september på Razzia Records. 


Contact information

Foto: Elinor Wermeling