Photo by: Anna Ledin Wirén
Petra Marklund profile picture

Petra Marklund

About

Med sin melankoliska röst i kontrast till dansanta arrangemang i popens tecken har Petra Marklund toppat listor världen över och flerfaldigt belönats med priser. Hennes låtar har över 120 miljoner spelningar på Spotify och har ingått i Stockholm Hall of Fame på Arlanda.

Under artistnamnet September fick Petra Marklund sitt stora genombrott 2003 med låten "La, La, La (Never Give It Up)". 2004 kom debutalbumet "September" och året därpå den hyllade uppföljaren "In Orbit" som belönades med en Grammis för "Årets klubb/dans". Albumet innehöll hiten "Cry For You" som sålde guld i USA med över 500 000 enheter, något som inte hänt en svensk artist på 13 år sedan Ace of Base singel "Cruel summer" 1989. "Cry for you" låg på USAs topp 40-lista, samt Billboard Hot 100, och nådde i UK en 5:e på engelska singellistan. September etablerade sig därmed som en av Sveriges största musikexporter med turnéer världen runt.

Hösten 2010 gjorde Petra Marklund stor succé i Sverige med sin medverkan i "Så mycket bättre" på TV4. Hennes version av Petters "Mikrofonkåt" blev den låt som låg flest veckor på singellistans förstaplats det året. Under 2010 släpptes också hitlåtarna "Baksmälla” och "Kärlekens tunga”.

Våren 2011 släpptes Septembers fjärde album, det guldsäljande "Love CPR". Albumet låg etta på Sverigetopplistan i tre veckor och har sålt över 100 000 exemplar.

Året efter debuterade Petra Marklund på svenska med albumet “Inferno”, som sålde guld redan första veckan och nominerades till både P3 Guld och Grammis. Från skivan släpptes singeln "Händerna mot himlen” som är en en av de största svenska hitsen i modern tid. Låten sålde sex gånger platina, låg på Svensktoppen i över ett år och på Digilistan i 60 veckor.

Sommaren 2014 valdes Petra Marklund som programledare för "Allsång på Skansen”, en roll som hon axlade även sommaren därpå. Hösten 2014 gjorde hon också musik till Fredrik Benke Rydmans dansföreställning "Stop.Play.Rewind".

Contact information

Management: Budfox
Bokningsbolag: Blixten & Co