Photo by: Melanie Magassa
Thunder Express profile picture

Thunder Express

About

"Thunder Express tar retro-pop-garage-rock-hookar och spottar ut dem med muskler och blod. Och under tiden lämnar gitarrsolona dina högtalare kokande." Cutting Edge om We play for pleasure

När Robert Dahlqvist, till vardags gitarrist i The Hellacopters, släppte sin första skiva med Thunder Express var du tvungen att vara gjord av sten för att inte bli berörd av hybriden av Rolling Stones, Faces och Cheap Trick och så Roberts sjuka kärlek till gitarren som låg som en röd tråd över hela skivan.

Thunder Express andra fullängdare är ännu bättre. På alla sätt. Om We play for pleasure var precis det - ett lustutspel - handlar Republic Disgrace ännu mer om hårt arbete. Robert har jobbat hårdare med låtarna, med sången, med arrangemangen. Med sig har han Robert Pehrsson (gitarr, kör), Jens Lagergren (bas) och Jesper Karlsson (trummor).

Vi ringer till Mattias Bärjed, som vi känner till från Soundtrack Of Our Lives. Mattias Bärjed har producerat Republic Disgrace.

- Han har ett galet bra melodisinne och jag ville hjälpa honom att ta tillvara på det. Nu har han blivit en god vän säger Mattias.

Tillsammans med Robert Pehrsson, Jens Lagergren och Jesper Karlsson tänkte Mattias Bärjed och Robert Dahlqvist först skapa något som skulle låta som "Fleetwood Macs skiva Then Play On" eller "Rolling Stones skiva Some Girls", men som naturligtvis blev något helt annat, högaktligen inspirerat av Roberts och Mattias gemensamma gitarrgudar från sjuttiotalet.

Robert och Mattias bad om hjälp från Ebbot Lundberg (Soundtrack of our lives), Nathan Larson (låtskrivare och producent) och Kenny Håkansson (The Hellacopters). De har alla bidragit med texter till skivan.

- Och så har min kusin skrivit en text, säger Robert.

Roberts kusin heter Anders Osborne, bor i New Orleans och har skrivit en Billboard-etta åt Tim McGraw.

Vad tycker du om texterna?

- Dom är kanon. Två av Ebbots förstår jag inte riktigt men det gör jag ju inte alltid med hans Soundtrack-texter heller.

Med Ebbot, Nathan, Kenny och Billboard-kusinen som textförfattare, Mattias Bärjed som producent och Björn Olsson som mixare har Robert dragit på sig lite av ett elitgäng.

Och Jaqee! Göteborgs bästa sångerska som förhöjer singeln "Republic Disgrace" med rent sjuka vokala insatser.

- Jag har nog aldrig tänkt på dem som eliten, jag har bara frågat dem jag tycker är bra.