Photo by: Johan Bergmark
Weeping Willows profile picture

Weeping Willows

About

När det känns som om hatet är nära att besegra kärleken.
När världen är som allra kallast.

Då släpper Weeping Willows ett album som innehåller precis det vi saknar. ”Tomorrow Became Today” är den varma omfamning vi alla behöver så väl.

Musikaliskt är det antagligen den mest variationsrika plattan bandet släppt sedan debuten ”Broken Promise Land” (1997). Magnus Carlson, Anders Hernestam, Ola Nyström och Niko Röhlcke har alla bidragit med låtar och ger sig ut på outforskad mark – utan att någonsin förlora gruppens ursprung. Medlemmarna har ett tydligt musikaliskt arv som de förvaltar tillsammans.

  – Det handlar om att hitta essensen i det som är Weeping Willows utan att upprepa sig, förklarar sångaren Magnus Carlson.

 Vi som följt bandet sedan starten känner oss hemma i den vackra melankolin, samtidigt som vi också serveras nya tongångar. Ett bra exempel på bandets förmåga att ständigt röra sig framåt är det svängiga singelspåret ”My Love is Not Blind” som är mer uptempo än vi vant oss vid från det här Stockholms-gänget. Här serveras vi dansant northern soul som andas klassiker redan vid första lyssningen. Nytt men ändå välbekant.

Lekfullheten är ett en annan sak som kännetecknar ”Tomorrow Became Today”. Den här gången hade gruppen verkligen bestämt sig för att ha kul, att göra sådant de tidigare bara fantiserat om.  Som att åka till Berlin och låta Michael Ilbert (Thåström) mixa skivan i den legendariska Hansastudion där mästerverk som David Bowies ”Heroes” spelats in.  Gruppen passade även på att för första gången arbeta med den välrenommerade producenten Magnus Frykberg.  Liksom Weeping Willows är han en musiknörd av stora mått och hade full koll på medlemmarnas referenser. Känslan var som vanligt viktigare än någonting annat och versionerna som hörs på albumet är ofta första eller andra tagningar.

– Vi ville att skivan skulle låta som inspelningarna från 60-talet som vi älskar så mycket, att det skulle finnas en ruffig känsla. Vi är trots allt ett liveband, säger Anders.

De senaste åren har gruppen verkligen bevisat sig som liveband. Det tog hela sju år mellan ”Fear & Love” (2007) och ”The Time Has Come” (2014), men sedan dess har medlemmarna fått upp tempot både vad gäller inspelningar och turnerande. ”Tomorrow Became Today” är bandets tredje album på två år, om vi räknar in julalbumet ”Christmas Time Has Come”, och varje släpp har följts av otaliga spelningar. Det är med konserterna i åtanke som bandet bestämde sig för att fånga en del av den energi som bandet utstrålar på scenen.

Glädjen, hoppfullheten och kärleken.

Hate destroys the soul”, som Magnus sjunger i ”My Love is Not Blind”.

Weeping Willows är:

Magnus Carlson
Anders Hernestam
Ola Nyström
Niko Röhlcke