Awake from the dead, my dear best friend profile picture

Awake from the dead, my dear best friend

Niccokick

Release date: 2004-11-10

Credits:

Niccokick:
Philip Hall - bass
Martin Stääv - guitars, background vocals
Andreas Söderlund - vocals, guitars
Mathias Söderlund - drums
Daniel Teodorsson - background vocals, tambourine

Recorded and mixed by Ronald Bood at Sound Trade Studio and Bow Music Studio.
Additional recordings by Andreas Söderlund
Produced by Ronald Bood and Andreas Söderlund
Co-produced by Niccokick
Music and lyrics written by Andreas Söderlund.
Photographs by Mathias Söderlund
Graphic design by Robert Samsonowitz

Tracks

Let's leave for space
Love & neonlights
Susanne
Awake from the dead, my dear best friend
I drink to get thrilled
Turn 27
Run! Run! Run!
Ride the high country
Sunday night
I'm hurt
Some don't make it through the haze
Are you ok?
Wasted time

About

Niccokick föddes under hösten 2001 av Andreas Söderlund som satt hemma i sin lägenhet och knåpade ihop små poplåtar. De flesta av dem var till en början instrumentala och var tänkta att så förbli, men Andreas testade att lägga till sång. Detta visade sig låta alldeles förträffligt.

Första sättningen av Niccokick sattes ihop under julen 2001. Den första livespelningen ägde rum på The Tivoli i januari 2002 i Helsingborg under en musiktävling kallad Popkorn. Bandet åkte ut i första omgången.

I april 2002 sattes den första demon ihop och den skickades runt till allt och alla. Detta gav fina resultat. Stora svenska musiktidningar bl a Groove, Nöjesguiden och Sonic uppmärksammade demon och höjde den till skyarna. Niccokick gjorde en handfull spelningar under sommaren och spelade in "Demo 2" på en portabandspelare. "Demo 2" innehåller bl a en hyllningslåt till kompositören Georg Riedel, som bygger på temat i signaturmelodin till barnprogrammet Alfons Åberg.

Under hösten 2002 var det dags att påbörja "Demo 3". Inspelningar satte igång i slutet av oktober och färdigställdes i slutet av december. Under denna tid ägnade sig Andreas också sig åt att fixa spelningar på väldigt udda sätt. Under en fyramånaders period skickade han nio stycken olika låtar, i olika kuvert med cirka tvåveckors mellanrum till Sveriges mest prestigefyllda festival: Emmabodafestivalen. Varje kuvert var märkt med endast en bokstav. Först N, sedan I osv. Detta bildade namnet NICCOKICK. Bandet blev bokade till Emmabodafestivalen 2003.

Under denna period skickade även Andreas en demo till producenten Ronald Bood. När inte Bood hade hört av sig efter en månad ringde Andreas upp och undrade om han lyssnat. Det hade han inte. Men mitt under inspelningen av "Demo 3" så ringer telefonen. - Det är Ronald Bood här. Jag har lyssnat på demon. Ni låter bra.

Ronald Bood blir ännu mer imponerad när han får höra "Demo 3". - Det här måste bara komma på skiva, påpekar Ronald i nästa telefonsamtal som hålles i mellandagarna 2002, mitt under inspelningen av låten "I want you back".

Den första releasen med Niccokick blev sjutummaren "Bye Bye! Friend. EP" och släpptes på det ytterst trevliga skivbolaget Evergreen Terrace. Fredrik och Johan på skivbolaget blev så till sig när de sett en alldeles fenomenal spelning på Herrgår'n i Linköping, att de bad om att få släppa en vinylsjua. Det var inte så konstigt att det lät som det gjorde, den andra sättningen av Niccokick var nämligen född. Vi välkomnade då Daniel Teodorsson på klaviatur, tambourine och falsettsång.

Tätt efter vinylsläppet var det dags för den första ep:n i cd-format. "Turn 27 EP" släpptes den 17 november 2003. Denna EP gav nytt blod till svensk rockmusik. Låtarna "Turn 27" och "I want you back" spelades flitigt på både TV och Radio. Alla var nöjda och glada, inte minst alla kritiker och Svenska Pingislandslaget.

Våren 2004 var hektisk för bandet. 35 spelningar genomfördes, varav 13 stycken var i samband med Hultsfred on Wheels turnén som plöjde genom Sverige två veckor i maj. Reklammontrar om billig mobiltelefoni och musik från Niccokick och Snook stod på schemat. Detta följdes självklart upp av en enastående spelning på Hultsfredsfestivalen den 19 juni. SVT följde också bandet som kunde avslöja att festivalens bästa band fick tälta på funktionärscampingen. Niccokick drog av en handfull festivalspelningar sommaren 2004 och bevisade en gång för alla att de är Sveriges bästa liveband, kanske världens bästa.

I början av sommaren hann man också med att släppa ep:n ”Run! Run! Run!”. Det blev ingen kommersiell hit. Den åkte ut lika snabbt från Sommartoppen som den kom in. En sak att tillägga är att det var Markoolio som presenterade de låtar som åkte ut. Run! Run! Run! är trots detta redan lika klassisk som ”Born ro run” med, ja ni vet vem.

Den 27 augusti är ett datum att pricka in i kalendern över viktiga musikhändelser. Då påbörjades nämligen inspelningarna av fullängdsskivan ”Awake from the dead, my dear best friend” i Solna, Sverige. I nästan två månader har det slitits, men äntligen står skivan nu klar för konsumtion till både stora och små. På skivan slängs man kvickt från stora, öppna instrumentala landskap till närgången rock i Dinosaur Jr-anda. Vi behöver inte berätta mer om hur det låter, det kan du bäst avgöra själv.