Here comes the sun profile picture

Here comes the sun

It's a bird! It's a plane!

Release date: 2012-04-16

Tracks

All these things you are
Crow hill
Waiting around to die
Waking up a Ghost
Attenborough
Occupy your time
Before the storm
Sharks
Attenborough (Reprise)
Another tunnel, another light
Dream #21

About

Fröet till It’s A Bird! It’s A Plane! såddes på den absoluta toppen av en lång festnatt. Det kan låta märkligt eftersom duons musik har en stark dragning mot det melankoliska och långsamma. Men även om en lång promenad längs havet hade varit mer passande, var det på en klubb i Malmö och med en kombination av alkohol och livsglädje i blodet som Joel Sjöö lyfte upp sin vän Andreas Söderlund på bardisken och skrek ”du får inte komma ner förrän du lovar att bilda ett band med mig!”. Andreas lovade. Några veckor senare satt han och Joel i Andreas studio Värmen och skrev sin första låt, All These Things You Are.

– Tanken på att jag och Andreas borde göra musik tillsammans hade grott i mitt huvud länge. Jag visste att vi delade en kärlek till band som My Morning Jacket, R.E.M., Flaming Lips och Mercury Rev – den där sortens amerikansk indierock som blandar en melankolisk folkkänsla med romantisk storslagenhet. Jag visste att det skulle bli fantastiskt, säger Joel.

– När vi satte oss ner för att skriva första gången var jag rätt nervös. Jag hade aldrig jobbat med någon annan på det sättet förut, bara byggt en låt från grunden. Jag ställde två mickar i rummet, tryckte på rec och så började vi göra musik med mig vid pianot och Joel på gitarr och sång. Efter 20 minuter hade vi en demo av All These Things You Are. Sedan har vi fortsatt att jobba på samma sätt, säger Andreas.

Andreas Söderlund och Joel Sjöö jobbade tillsammans för första gången 2006, då Andreas producerade debutalbumet med Joels band They Live by Night. På den tiden var Andreas mest känd som frontman i Niccokick och Sounds Like Violence, och som producent av Hello Saferides debutalbum. Sedan dess har han blivit en etablerad producent och släppte förra året soloalbumet Daustralien. Joel har skrivit för andra artister och jobbar just nu på ett soloalbum. Till en början var IAB!IAP! tänkt att vara ännu ett projekt på listan, ett experiment där de båda kunde få utlopp för sin lust att skriva pianoballader. Men snart började IAB!IAP! kännas alldeles för bra för att inte vara ett huvudfokus.

– När vi spelar får jag samma känsla som jag hade när jag var tolv och lyssnade på R.E.M. på min bandare till klockan tre varje natt. Jag har letat efter den känslan ända sedan jag började skriva låtar och det känns fantastiskt att äntligen ha hittat den i IAB!IAP!, säger Joel.

Just nu skriver och spelar duon in nya låtar för sitt debutalbum, med release planerad till september på Razzia Records.

– EP:n består av de fyra första låtarna vi skrev, så den är lite splittrad eftersom vi testar många olika saker. Låtarna vi skriver till albumet hänger ihop på ett annat sätt och är mer lika All These Things You Are i uttrycket, säger Andreas.