Däggdjur profile picture

Däggdjur

Säkert!

Release date: 2017-02-03

Credits:

Produced by Henrik Oja, co-produced by Annika Norlin in Second Home, Umeå.
Mixed by Michael Ilbert in Hansa Mix Studio, Berlin,
Mastered by Henke Jonsson, Masters of Audio, Stockholm.
Artwork by Hugo Sundkvist (SGC&LLLL).

Tracks

Allting flyter
Funky Nassau
Snooza
Kommer hända
Inte jag heller
Dian Fossey
Tjacket
Stilla utan hat
Det ska hända dig med
Almunecar
Grottorna
Modifiering

About

1. KORTA VERSIONEN

Här kommer en ny Säkert!-skiva, den första på sex-sju år. Har tidigare gjort Säkert! (2007) och Facit (2010).*
Henrik Oja har producerat, precis som på de skivorna.
Vi har spelat in i Umeå.
Förutom jag är det lite olika folk med och sjunger på skivan. De som spelar är samma som förut: Henrik och jag, Mats och Daniel, Frida och Jakob. Många låtar är ännu lite mer rotade i mig än tidigare.
Skivan handlar om att vara människa och samexistera med andra människor.
Det är en sk avskalad skiva.

/Annika Norlin

2. LÅNGA VERSIONEN Det började med att jag var sugen på att skriva och less på att sjunga. Då var min plan först att göra nån slags musikalskiva! Lite som Agnetha Fältskogs Elva kvinnor i ett hus fast med olika sångare, jag skulle skriva historier om människor som råkade samlas på ett fysiskt ställe och sedan be olika sångare att sjunga in det. Sångarna skulle spänna över hela spektrat! Jag skulle bara fråga mina favoritröster från vitt olika genres, olika åldrar och olika bakgrunder, och sedan skulle jag sitta där som en röstregissör och bestämma hur de skulle sjunga! Extravaganser skulle förbjudas och alla skulle viska in sångerna. Jag skulle ha frisyr som Phil Spector i rätten.

Sen började jag skriva. Det blev rätt bra, men tyvärr visade det sig efter ett tag att de låtar jag skrev som låg närmare mig var mycket bättre. Jag insåg också att de enda som skulle kunna sjunga det här var 1) jag själv 2) de som förstod mig och var jag kom ifrån. Så jag frågade aldrig Darin och Tommy Körberg utan mina kompisar i stället, och några som jag inte kände men som jag genom deras musik förstått skulle förstå. Det är nu bara sångare vars röster jag har någon slags djup koppling till och vars röster och sånger jag har känt hela vägen in.

Henrik Oja som producerar och jag pratade om att vi var lessa på alla tio olika kompositörer på en låt och jobba i ett halvår med en låt och sociala medier-kampanjer och att vad det än blev så skulle det bli motsatsen till det. Vi har lyssnat på Leonard Cohen.

Nu blev det som det blev, ungefär hälften sjunger jag själv för att det var nödvändigt eller kul, och en del låtar hamnade ännu närmare mig själv när andra människor sjöng dem, som att Ola Klüft sjunger Funky Nassau eller Lovisa Nyström sjunger Almunecar.  Precis så som Ola sjunger Funky Nassau känns det när jag tänker att jag sjunger Funky Nassau, jag kan bara inte komma dit med egen röst. En del låtar har vi spelat in med flera olika sångare och sedan valt en av versionerna, vilket har väckt sjukt intressanta och ångestladdade frågor kring vad olika röster signalerar. Ibland fick jag sitta och skriva om texterna i realtid när de sjöngs in, hilfe om den personen sjunger den raden betyder den helt plötsligt nåt helt annat än om den eller den sjunger den, jag måste ändra formuleringen så det landar rätt.

Dom som är med och sjunger på ett sätt eller annat är:

Arvid Andersson Ellis - Glesbygd’n
Alina Björkén - Könsförrädare
Martin Hanberg - Hospitalet, Vapnet, Sibiria
Jakob Hellman - från Voullerim
Lina Högström - Skator
Frida Johansson - Barnet, Kraja, Väärt, Ara, Säkert!
Ola Klüft - Perishers, A Lanky Swede
Jakob Nyström - Algesten, Isolation Years, Two White Horses, Säkert!
Lovisa Nyström - Two White Horses, Säkert!
Janinne Sandström Oja - Könsförrädare, Norra Reviret
Emil Svanängen - Loney Dear
De som spelar är som vanligt Daniel Berglund, Mats Hammarström, Frida Johansson, Jakob Nyström, Henrik och jag. Även Rikard From, Malin Silbo Ohlsson och Peter Nygren.

Hoppas ni tycker om skivan! Förutom kul tycker jag det är mycket jobbigt att släppa den pga den får mig att känna mig som en mjuk liten vante. Har gått tillbaka till gammal Säkert!-devis dvs endast om det är genant är det värt att sjunga. Det gäller inte bara texterna utan även låtarna och produktionerna. När man spelar in är det oftast oemotståndligt att lägga på fler och fler pålägg och instrument för att det ska låta bättre, större, coolare. Här har vi på ett nästan självplågande sätt gått åt motsatt håll. Jag har hoppats att det är låtar som man kanske inte tycker om måndag morgon, men fredag kväll när man går hem från krogen eller lördag natt när man inte kan sova. Håller händerna för ögonen.

Annika Norlin

GGDJUR släpps på Razzia 3 februari.

rsta singeln heter KOMMER HÄNDA och släpps 20 januari, det är skivans enda upptempolåt.

* Jag har även gjort tre Hello Saferide-fulländare varav den senaste, The Fox The Hunter and Hello Saferide kom 2014. Säkert! på engelska var en översättning av tidigare Säkert!-låtar och kom 2012.