I Are Debut profile picture

I Are Debut

I Are Droid

Release date: 2008-06-11

Credits:

Peder Bergstrand | Vocals, Guitars

Fredrik Bergström | Drums, Percussion

Konie Ehrencona | Guitars, Synth, Percussion, Organ

Jens Lagergren | Bass

All songs and lyrics by Peder Bergstrand

Produced by I ARE DROID

Recorded at Decibel Studios and Studio Cobra, Stockholm Sweden

Mixed by Konie at Studio Cobra

Mastered by Hoffe at Cosmos

Artwork & design by Peder Bergstrand

The photo of Konie were taken by Tusse, the ones of Jens and Fredrik were taken by Peder and Fredrik took the one of Peder

Tracks

Bring your machines
Before the fall
Blood & ether
Time on time
Sevenfold
Like a whiteout
In your eye
Never known
Guided by flies

About

Kanske har du redan hört "Time on time" på P3. "Time on time" är första singeln från I ARE DROIDs debutskiva, "I ARE DEBUT". Första gången du hörde den kanske du hajade till och tänkte att det lät som att en hel industri spelade gitarrer i en gruva samtidigt som en ung man sjöng lugnt genom larmet. Eller så tänkte du bara att det var en ovanligt bra jävla låt. Tio lyssningar senare förstod du kanske att den här låten aldrig slutar växa.

Det började för tre år sedan:
"Mitt gamla band Lowrider hade luckrats upp och självdött, men jag fortsatte att skriva musik, utan att riktigt veta vad det skulle bli av det. Det enda som var säkert var att jag ville göra något annorlunda", säger Peder Bergstrand, sång och gitarr. 

En sen vinterkväll på en spelning i utkanten av Stockholm sprang Peder på en gammal barndomsvän från Karlstad, trummisen Fredrik Bergström. "Vi hade inte setts på evigheter, säkert 6 år. Men efter en minut var vi tillbaks precis där vi var sist. Det bara klaffade."

Ganska snart förstod de att de borde börja spela musik ihop. Det fanns bara en hake: Fredrik skulle precis flytta till Tokyo på obestämd tid.

 - En bakisbrunch och ett avsked senare började vi skicka låtidéer fram och tillbaka mellan Stockholm och Tokyo. Det var sådär skönt naivt som två fjortisar som blir kära i varandra på språkresa. "Nä men vi ska hålla kontakten, det kommer funka!" skrattar Peder.

 Och för en gångs skull gjorde det faktiskt det. Peder hälsade på i Tokyo och de båda började repa. Och då Razzia Records visade intresse, bestämde Fredrik och Peder sig för att satsa på I ARE DROID fullt ut, och Fredrik flyttade hem till Stockholm igen. Kort därefter anslöt sig Peders gamle vän Konie Ehrencrona (Konie, Don't Be A Stranger) på gitarr och synth, och när basisten Jens Lagergren (Thunder Express, Hello Saferide) blivit medlem nummer fyra, var I ARE DROID komplett. 

 - Det låter tungt och rakt men samtidigt lätt och svävande. Låtarna balanserar i gråzonen mellan dur och moll - får man samma svårdefinierbara känsla i magen som när man lyssnar på Jan Johanssons "Visa från Utanmyra", har vi träffat rätt, förklarar Peder.

 Debutskivan spelades in i Decibel Studios och Konies egna Studio Cobra. Det blev en lång process som avslutades med att I Are Droid själva mixade för att få till precis rätt ljud.

 -Vi har spelat in, producerat och mixat skivan, och vi gör våra musikvideos och omslagen. Vi försöker i så lång utsträckning det går behålla den kreativa kontrollen hos oss själva. Vill du ha det gjort rätt - gör det själv, skrattar Peder.

Peder Bergstrand jobbar som grafisk formgivare och regissör vid sidan om bandet, och har bland annat gjort videos åt Turbonegro, Timo Räisänen och Hello Saferide och skivomslag åt exempelvis Maia Hirasawa och Pugh Rogefeldt. För I ARE DROID är formen en viktig del av musiken. Det visar sig under I ARE DROID livespelningar som avviker från grundmallen för hur en konsert brukar se ut. 

 - Vi har rört oss mycket i klubbscenen de senaste åren, både på hemmaplan och internationellt, där jag också varit VJ och gjort visuals åt akter som Tiga, Ellen Allien och Modeselektor, förklarar Peder. Där är rörlig grafisk design en naturlig del av klubben, något vi vill få in i våra spelningar. 

 När I ARE DROID spelade live på hypertrendiga Tokyoklubben Le Baron de Paris i vintras, gjorde de det med ett liveset animationer projicerade bakom bandet. Vad det blir nästa gång är bara att vänta och se.

 -Efter att vi har varit inlåsta i Studio Cobra i ett halvår får vi äntligen göra det vi handlar om - att spela live,                                      säger Fredrik Okazaki Bergström.