Vacker och ful profile picture

Vacker och ful

Maia Hirasawa

Release date: 2016-09-30

Credits:

Text och musik skriven av Maia Hirasawa (copyright control) förutom ”Aldrig” musik av Maia Hirasawa och Josefine Lindstrand (copyright control) och ”Jag tar mig upp” text och musik av Maia Hirasawa och Jonas Svennem (copyright control).

Producerad av Jonas Svennem. Medproducerad av Maia Hirasawa.

Mixad av Måns Lundberg på Acoustic Kitty.

Inspelad av Jonas Svennem, Simon Nordberg, Janne Hansson och Maia Hirasawa.

Mastrad av Henke på Masters of Audio.

Stråk- och blåsarrangemang av Jonas Svennem.

Inspelad på Atlantis, Stureparken Studio, Gubbängen, Virkesvägen och Fiskarfjärden i Stockholm.

Foto av Johan Bergmark.

Artwork av Peder Bergstrand

 Musiker:

Maia Hirasawa: sång, kör, piano, akustisk gitarr, elgitarr, hammondorgel, rhodes, syntar, stråkmaskin

Jonas Svennem: sång, kör, piano, bas, elgitarr, syntar, mellotron, slagverk, trummor, tramporgel, elorgel, hammondorgel, vibrafon Magnus Carlson: sång (spår 5), Matilda Larsson: trumpet, flygelhorn (spår 2, 3, 4, 10), Sofia Högstadius: violin, viola (spår 2,4,7,8), Thomas Backman: saxofon, flöjt, klarinett, (spår 1, 5, 10), Anton Bergendahl: trombon (spår 4,10), Henrik Nybom: trummor (spår 8 och 10) vibrafon, timpani(spår 7), Edvin Nahlin: synt (spår 1, 3, 5, 6), Emma Augustsson: cello (spår 2, 8),Cecilia Linné: cello (spår 4), Josefine Lindstrand: piano, klockspel (spår 1), kör(spår 6), Petrus Sjövik: kontrabas (spår 4), Kalle Lundin: elgitarr (spår 10), Sandra Marteleur: violin, viola (spår 2), Annika Norlin: kör (spår 3), Anders Göransson: kör (spår 3), Anna Ihlis: kör (spår 3), Sarah Frey: kör (spår 6), Kristina Ahnér: kör (spår 6), Natalie del Carmen Nordström: kör (spår 6), Andreas Nordström: kör (spår 6) och Jesper Hedin: kör (spår 6)

Tracks

Aldrig
Rusar
Vacker och ful
Jag tar mig upp
Våra gator feat. Magnus Carlson
Samma sort
Kärleken
Joanna
Tänk om du visste
Det kommer en ny tid

About

- Det känns som att komma hem, säger Maia Hirasawa.

När hon började skriva musik som tjugoåring var det just på svenska. Sedan har de svenska låtarna alltid funnits, levt ett parallelliv vid sidan om de framgångsrika låtarna på engelska och japanska.

- Men nu kunde jag inte vänta längre.

Och just så låter Vacker och ful - som att den håller på att sprängas av längtan. Maia Hirasawa har tidigare släppt tre album på engelska i Sverige, men att det är nåt särskilt viktigt med Vacker och ful går inte att ta miste på, från de första gitarrtonerna i förstaspåret Aldrig. Aldrig är en låt som skrevs en vårdag i Sendai, Japan när Maia flyttat dit för att försöka hitta tillbaka till sig själv efter ”några extremt maxade jobbår”. Den kom att sätta tonen för hela skivan. I låtarna har Maia Hirasawa grävt bakåt i sin historia, gamla kärlekshistorier, vänner och känslor som en gång legat begravna. Ingen kan som Maia Hirasawa sjunga ”jag slåss varenda dag” och ”det är nåt fel på mig” och få det att låta som en lätt vårbris och ett löfte om en ny dag. 

Mjukheten och den råa ärligheten i kombination för tankarna till en tidig Ted Gärdestad, även om referenslistan inför inspelningen ljudmässigt varit Feist, Arcade Fire, Rufus Wainwright. Maia har tidigare spelat in det mesta av sin musik själv, men den här skivan är inspelad ihop med producenten Jonas Svennem (Winhill/Losehill).

- Jonas och jag började jobba ihop när jag hört den första Winhill/Losehill-skivan. Den slog an nånting i mig som jag inte känt på länge, så jag frågade om vi skulle testa att jobba ihop och det klickade på en gång.

Målet var att göra en organisk skiva som verkligen kändes, och multiinstrumentalisterna Jonas och Maia har spelat de flesta instrument själva, förutom stråk och blås som arrangerats av Svennem.

Om du hittar en filmisk ton i Maia Hirasawas musik är du inte fel ute. Hon bor i Stockholm men har de senaste åren spelat mest i Japan, och jobbar även som kompositör. Hon har gjort filmmusik, teman till teveserier och reklamfilmer. Hon gjorde till exempel ledmotivet till Shinobu Yaguchis ”Wood job” och en reklamfilm med hennes musik har vunnit Cannes Lions på Cannes reklamfilmsfestival.